اصطلاح بيواتانول (يا به فارسي، اتانول زيستي) حتي در متون تخصصي هم با تعبير ها و مصداق ها ي متفاوتي به کار مي رود. پس شايد بهتر باشد بر سر تعريف مشخص و واحدي براي اين اصطلاح به توافق برسيم.
اتانول يا الکل اتيليک يا فرمول شيميايي CO2H5OH رامي توان هم به روش پتروشيميايي (هيدراسيون يا به عبارتي احياي غيرمستقيم و يا احياي مستقيم گاز اتيلن) و هم به روش بيوتکنولوژي (زيست فناوري) از مواد اوليه گوناگون با منشاء طبيعي (زيستي) توليد کرد. به اتانولي که به روش دوم (زيستي) و با بهره گيري از مواد اوليه با منشاء طبيعي، و نه از نفت و گاز (سوخت هاي فسيلي)، توليد شود «بيواتانول» مي گويند.
وجه تمايز اصلي اتانول توليدي به روش پترو شيميايي (يا به اصطلاح ، اتانول سنتيتک) با بيواتانول اين است که اولي سوختي است تجديد ناپذير با منشاء فسيلي، اما دومي سوختي است تجديد پذير با منشاء غير فسيلي. اين دو محصول به عنوان يک سوخت از نظر خواص فيزيکي و شيميايي و کاربردي تفاوتي با هم ندارند، اما کاربردهاي دارويي، بهداشتي، آرايشي، خوراکي و صنعتيشان با هم متفاوت است.
امروزه نود و چند درصد اتانول توليدي در جهان بيواتانول است و اتانول سنتيتک نه از نظر اقتصادي و نه از نظر زيست محيطي چندان مورد توجه نمي باشد.
و اما کاربردهاي ديگر اصطلاح «بيواتانول» در متون و مراجع و اخبار مختلف که البته کاربردهاي دقيقي به حساب نمي آيد، يکي به جاي بيواتانول سوختي است (يعني بيواتانولي که يا با درجه خلوص 96 درصد به عنوان جايگزين بنزين معمولا به صورت E85 يعني 85 درصد اتانول و 15 درصد بنزين و يا با درجه خلوص بيش از 2/99 درصد به عنوان افزودني بنزين معمولا به صورت E10, E5 يعني 5 يا 10 درصد اتانول در بنزين به کار مي رود) و ديگري به جاي بيواتانول نسل دوم (يعني بيواتانولي که نه با بهري گيري از مواد اوليه سنتي و مرسوم، شامل گياهان و محصولات جانبي گياهان قندي ونشاسته اي، بلکه با بهره گيري از گياهان ويژه توليد انرژي مثل سويچ گرس و يا از ساير منابع زيست توده مثل منابع ليگنو سلولزي طبيعي و يا پسماندها توليد گردد). در صورتيکه همانطور که در بالا توضيح داده شد، بيواتانول داراي معني و کاربرد عام تري است.
اين درست است که بيش از 80 درصد بيواتانول توليدي در جهان به مصرف جايگزيني بنزين و MTBE (مهمترين افزودني بنزين بدون سرب) مي رسد. اما اين آمار به مفهوم کم اهميت بودن ساير مصارف بيواتانول نيست. مصارف غير سوختي بيواتانول در جهان کاهش نيافته، بلکه با روندي معقول و سالم در حال افزايش تدريجي بوده و هست. اين مصارف سوختي بيواتانول است که رشدي تصاعدي و شگفت انگيز داشته و منجر به افزايش سال به سال سهم اتانول سوختي از کل اتانول توليدي در جهان شده است.
سعي خواهيم کرد در اين وب سايت به تدريج به معرفي کاربردهاي مهم ديگر بيواتانول نيز بپردازيم. اما اين بار، کاربرد بيواتانول به عنوان مهمترين ضدعفوني کننده طبيعي (غير شيميايي) شناخته شده و مورد مصرف در جهان. بيواتانول (يا به عبارت ديگر الکل اتيليک و يا به عبارت مصطلح تر الکل طبي) و ضدعفوني کننده هايي که بر پايه بيواتانول فرموله و توليد مي شوند به چندين دليل، که دو دليل آنها از همه مهم تر است، اهميت زيادي در چرخه بهداشت و درمان دارند:
1- بيواتانول ضدعفوني کننده اي است طبيعي( از مواد اوليه با منشا گياهي و نه منشا پتروشيميايي) ، صد در صد تجزيه پذير در محيط زيست، بدون عوارض جلدي و داخلي براي مصرف کننده و با طيف عمل نسبتا وسيع.
2- بيواتانول به عنوان بهترين، کاراترين و کم ضرر ترين ضدعفوني کننده دست هيچ رقيبي بين ضدعفوني کننده هاي رنگارنگ و متعدد شيميايي موجود در بازار ندارد. استفاده از بيواتانول براي ضدعفوني کردن دست ها، چه در محيط هاي بيمارستاني و چه در شرايط زندگي روزمره، بهترين روش شناخته شد و تاييد شده براي مقابله با عفونت هاي بيمارستاني، بيماري هاي واگيرداري مثل هپاتيت، ايدز، سارس، آنفولانزا( شامل انواع جديد آن مثل آنفولانزاي نوع A ) و . . . مي باشد.
متاسفانه در ايران ، به علت بعضي نگراني ها در مورد احتمال سوء مصرف بيواتانول ( الکل طبي) ، توجه لازم به اين ضدعفوني کننده موثر و کم ضرر و مزاياي فوق العاده اي که مي تواند در کنترل بيماري ها داشته باشد صورت نمي گيرد.
بدنيست که توليد کنندگان، کارشناسان امر، و مسئولين ذيربط در امر بهداشت و درمان در کشور در فکر راه چاره اي باشند.

http://epa-iran.ir/farsi/ethanol.html

 

الکل در بنزين- درست يا غلط!

الكل داراي عدد اكتان بالاتري نسبت به بنزين است . اگر بر اساس ميزان تراكم موتور الكل رو در حد استاندارد اضافه كنيم باعث ميشيم كه اكتان سوخت رو بالاتر برده باشيم . اكتان بالا يه چيزي ميشه مثل بنزين سوپر . يعني عدد RON (در دماي مخلوط سوخت پايين در دور پايين) بيشتري به نسبت MON (در دماي مخلوط سوخت بالا در دور بالا) داره (عدد PON مبناي مشخص نمودن ميزان اکتان بنزين در آمريکا با استفاده از فرمول RON+MON)/2) ميباشد) . اکتان بالا تر به معني رسيدن به قدرت و سرعت بيشتر نيست . اين نکته خيلي مهميه . يعني فکر نکيند با الکل يا بنزين سوپر قدرت ماشين بيشتر ميشه . اکتان بالا فقط باعث آرام سوختن محلول سوخت ميشه و موتور آرام تر کار ميکنه . در حقيقت ما با افزودن الکل به بنزين معمولي انگار از بنزين سوپر استفاده کرديم ! و فزودن الکل به بنزين سوپر تا جايي که اکتان بيش از حد بالا نره يعني رسيدن به بهترين حالت سوخت .
راجع به بنزين سوپر هم بايد بگم كه ارزش حرارتي يكساني با بنزين معمولي داره و يعني انرژي بر واحد جرمش با بنزين معمولي يكيه و تو جداول اصلا يكي هستند وفقط مخلوطش با هوا تا حجم كمتري ميتونه متراكم بشه بدون اينكه موتور ناك بزنه
واينكه با بنزين سوپر ماشين بهتر راه ميره توهم محضه
در بنزين معمولي اکتان متوسط = 91 تا 94
ارزش حرارتي متوسط = 44000 کيلوژول بر کيلوگرم
دماي جرقه = 300 درجه سانتيگراد ( حدودا" )
در بنزين سوپر اکتان متوسط = 95 تا 98
ارزش حرارتي متوسط = 43200 کيلوژول بر کيلوگرم
دماي جرقه = 400 درجه سانتيگراد ( حدودا" ).
پس بنزين معمولي ارزش حرارتي بيشتري داره
اصولا دماي نهائي تراکم حدود 450 تا 480 درجه سانتيگرادهست اگر دماي نهائي تراکم به بيش از 500 درجه سانتيگراد برسه پديده ناک بروز ميکنه
پيک دماي احتراق در شرايطي که مخلوط لامبداي بزرگتر از 1 (مخلوط رقيق ) داره حدود 2500 درجه سانتيگراده و دماي ديواره اتاق احتراق حدود 300
اگر مخلوط رو غني در نظر بگيريم چون اکسيژن موجود در مخلوط پائينتره حداکثر دماي شعله کمتر ميشه ؛ پيک اين دما ميتونه بين 300 تا 700 درجه سانتيگراد پائينتر هم بياد
وقتي با غني سازي مخلوط ( لامبداي كوچكتر از يك ) دماي پيک رو 300 تا 700 درجه کاهش ميديم دماي ديواره هاي اتاق احتراق حدود 70 تا 100 درجه پائنتر مياد و باعث ميشه دماي نهائي تراکم به همون ميزان 450 تا 480 خودش برگرده و نتيجتا" ناک از بين ميره.
از ديگر خواص الكل اينه كه انرژي حرارتي كمتري از خودش داره . يعني سوختن الكل يك فرايندي گرماگير محسوب ميشه . اين هم جزيي از نكات مثبت اين ماده محسوب ميشه . چون با انرژي گرمايي پايين تري كه نسبت به بنزين داره باعث ميشه دماي اتاقك انفجار پايين بياد . و پايين اومدن اتاقك انفجار باعث جلوگيري از خوداشتعالي بنزين ميشه كه بهش ميگن احتراق مخرب و اين احتراق مخرب در بعضي زمان ها با پديده ناك يا همون ضربه مواجه ميشه .
در نهايت اينکه استفاده از الکل چون باعث بهسوزي سوخت ميشه در حقيقت ميشه گفت در راندمان ماشين هم تاثير داره و در عمل اون خودرو بيشتر از همنوع هاي خودش راه ميره . اما اين به دليل قدرت اون سوخت نيست . به دليل بهسوزي موتور هست .
مخلوط‌هاي از بنزين شامل متانول و اتانول نيز به عنوان سوخت مصرف مي‌شود. سازمان حفاظت محيط زيست و تمام کارخانه‌هاي اتومبيل سازي امريکا مصرف مخلوط‌هاي بنزين _اتانول تا 10% اتانول داشته باشد، پذيرفته‌اند. ولي متانول بيشتر مورد توجه است، زيرا به عنوان اکتان افزاينده چند مزيت دارد. متانول وقتي به طور مناسبي با بنزين مخلوط شده باشد، اقتصادي‌تر است، درجه اکتان بالاتري دارد، و صدور ميزان ذرات ، هيدروکربن‌ها ، منو اکسيد کربن و اکسيد‌هاي نيتروژن را مي‌کاهد. ولي بزرگترين عيب متانول به رطوبت مربوط مي‌شود. مقدار کمي رطوبت مخلوط اتانول – بنزين را ناپايدار مي‌کند، و خوردگي فلز موتور مسئله‌اي جدي مي‌شود.
مسئله رطوبت اتانول با استفاده از الکل ديگري «اتانول ، پروپانول‌ها) به عنوان کمک حلال در مخلوط‌هاي متانول ، حل شد. سازمان حفاظت محيط زيست چند مخلوط متانولي را که با استاندارد‌هاي صدور مواد از وسايل نقليه موتوري مطابقت داشت و بنزيني با اکتان بالا برد، تصويب کرد. غالب مخلوط‌هاي متانولي حدود 2.5% متانول ، 2.5% ترشيو – بوتيل الکل ، 95% بنزين و يک ماده بازدارنده خورندگي دارند.

http://k-azad.blogfa.com/post-4.aspx

 

فروش الکل اتانول 8/99 درصد

استحصالي از اتانول 96 درجه به روش آبگيري مولکولارسيو جهت استفاده به عنوان الکل سوختي مي باشد. اين محصول الکل (99.8 درصد) يا "بايواتانول" و به عبارتي "الکل سوختي" يکي از سوخت هاي پاک با الاينده بسيار کم است که از پسماند کارخانه هاي نيشکر يعني "ملاس "توليد مي شود.
اتانول پس از سوختن در موتور خودرو بدون آلايندگي به طبيعت باز مي گردد در واقع دي اکسيد کربن توليد شده آن ، دوباره توسط گياهان جذب ميشود لذا از اين لحاظ بايواتانول يکي از پاکترين سوختها براي طبيعت است. در عين حال اين سوخت مزيتهاي ديگري نيز دارد.
اگر يک ليتر اتانول با 50 ليتر بنزين مخلوط شود اٌکتان بنزين را 2 تا 2.5 درجه افزايش مي دهد. که اين امر موجب افزايش کيفيت بنزين مي شود . براي درک بهتر اين موضوع کافي است که بدانيم تفاوت بين بنزين معمولي و بنزن سوپر در ميزان اتانول ان است. به گونه اي که فقط چند درجه افزايش اتانول ، بنزين معمولي را تبديل به بنزين سوپر ميکند.
هم اکنون در ايران از ماده اي بنام" ام تي بي اي" براي افزايش اکتان بنزين و بهسوزي سوخت در موتورهاي خودرو استفاده مي شود. در يک دهه اخير مشخص شد که ماده " ام تي بي اي" سرطان زاست و وجود آن در هوا و اب باران موجب راه يافتن اين ماده بسيار سمي به آبهاي زير زميني مي شود.
هم اکنون توليد اتانول سوختي در دنيا با سرعت فوق العاده اي در حال افزايش است به گونه اي که ظرفيت توليد آن از سال 2002 تاکنون 8 برابر شده است علت آنهم يکي پاک بودن اين سوخت و ديگري هزينه ارزانتر توليد آن نسبت به سوختهاي مشابه مانند " ام تي بي اي " و "اف او بي " و حتي بنزين سوپر است.

http://www.simintaak.com/index.php?option=com_content&view=article&id=150&Itemid=333